Nasiona konopi są doskonałym źródłem chudego białka dla wegetarian i wegan (ale nie tylko) i są łatwe do dodanie do posiłków. Są szczególnie dobre dla wegetarian po diecie wysokobiałkowej, takiej jak dieta Slow Carb. Możesz posypać nimi sałatki, potrawy z makaronem i warzywne frytki lub dodać je do porannej miseczki śniadaniowej czy koktajlu.
Ale jakie są dokładne wartości odżywcze nasion konopi
Według CalorieCount, jedna porcja nasion konopi, czyli trzy łyżki stołowe, zapewnia:
Kalorie: 180, kalorie z tłuszczu 126
Tłuszcz ogółem: 14,0 g, 22 procent
Tłuszcz nasycony: 1,5 g, 8 procent
Tłuszcz wielonienasycony: 10,0 g
Tłuszcz jednonienasycony: 1,5 g
Potas: 300 mg, 9 procent
Całkowita zawartość węglowodanów: 2,0 g, 1 procent
Błonnik dietetyczny: 2,0 g, 8 procent
Białko: 10,0 g
Witamina A: 0 procent
Witamina C: 0 procent
Wapń: 2 procent
Żelazo: 20 procent
Jednym z powodów, dlaczego my tak bardzo uwielbiamy nasiona konopi jest to, że świetnie nadają się, aby zwiększyć w swojej diecie podaż białka, ale także ze względu na kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6 jakie zawierają w idealnej proporcji.
Trzy łyżki nasion konopi (jedna porcja) dostarcza 7,5 g kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, a także 0,6 g GLA i 0,3 g SDA.
Wraz z olejem lnianym i nasionami lnu, nasiona konopi są jednym z najlepszych wegetariańskich i wegańskich źródeł kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6.
Wraz z białkiem, błonnikiem i żelazem, nasiona konopi są również doskonałym źródłem wielu innych składników odżywczych, w tym magnezu, tiaminy, fosforu, cynku, miedzi, manganu i witaminy E.