Odpowiednie przechowywanie produktów z marihuaną w celi zachowania optymalnego bezpieczeństwa oraz świeżości.
Niezależnie od tego, czy przyniosłeś do domu zapas żywności CBD, czy też kupiłeś jakieś produkty z THC, musisz zadbać o ich odpowiednie przechowywanie, aby przypadkiem nie stały się nieświeże, a co gorsza – nieodpowiednie do spożycia.
Albo gorzej – że zostaną pochłonięte przez niczego niepodejrzewających gości – lub jeszcze gorzej: przez dzieci lub zwierzęta.
Słodycze z marihuaną
Ze względu na to, że cukier działa jako naturalny środek konserwujący, cukierki z marihuaną przetrwają trochę czasu, ale powietrze oraz temperatura mogą sprawić, że ich tekstura będzie nieprzyjemna. Jednak nie wszystkie słodycze przechowujemy tak samo:
• Słodycze, takie jak twarde cukierki i karmelki, pochłaniają wilgoć, dzięki czemu z czasem miękną i zaczynają się sklejać. Przechowuj je w zamkniętym, oznakowanym, hermetycznym pojemniku w chłodnym miejscu w spiżarni. Wszystko, co miękkie, jak np. karmelki, powinno być zapakowane indywidualnie, zanim zostanie umieszczone w hermetycznie zamykanym pojemniku. Twarde cukierki można przechowywać nawet przez okres jednego roku; cokolwiek bardziej miękkiego, od sześciu do dziewięciu miesięcy.
• Galaretowate cukierki i krówki szybko tracą wilgoć i świeżość kiedy wystawione są na świeże powietrze. Przechowuj je szczelnie owinięte przez okres od sześciu do dziewięciu miesięcy.
• Czekolada: Podobnie jak cukierki, czekolada jest wrażliwa na wilgoć i temperaturę. Przechowuj ją zawiniętą w folię, w chłodnym oraz ciemnym miejscu. Ciemna czekolada pozostaje świeża przez okres do 12 miesięcy; mleczna oraz biała od ośmiu do 10 miesięcy. Poprzez zamrożenie czekolady lub przechowywanie jej w lodówce możesz utrzymać jej świeżość przez dodatkowe 2 – 4 miesięcy – jednak na jej powierzchni zaobserwować będziesz mógł biały nalot, który powstaje w wyniku pochłaniania wilgoci z lodówki, i jest nim po prostu cukier. Czekolada wchłania również smaki z otaczających ją potraw, które znajdują się w lodówce, ale jeśli umieścisz ją w hermetycznie szczelnym pojemniku, nie będziesz mieć takiego problemu.
Ustawa o konopiach indyjskich zezwala sprzedawcom detalicznym jedynie na sprzedawanie trwałych artykułów spożywczych, wykluczając większość sosów oraz przypraw, ale jeśli zdecydujesz się przygotować własne – wiedz, że większość z nich nie nadaje się do przechowywania dłużej niż parę miesięcy. Koniecznie rozważ nadanie dat oraz etykiet każdemu z produktów, które przygotowujesz na własną rękę.
Oto okres przechowywania niektórych często używanych produktów o niskiej stabilności:
• pikle: dwa tygodnie
• chutney, majonez, sosy sałatkowe: dwa miesiące
• sos barbecue: cztery miesiące
• keczup, dżemy, galaretki: sześć miesięcy
• masło orzechowe: w lodówce – od sześciu do dziewięciu miesięcy, w spiżarni – od dwóch do trzech miesięcy
• musztarda: 12 miesięcy.
Znalazłeś pleśń w słoiku? Najprawdopodobniej jest to zanieczyszczenie krzyżowe. Przy korzystaniu z danego produktu zawsze używaj czystego noża lub łyżki.
• Przekąski oraz wypieki
Podobnie jak w przypadku cukierków, powietrze nie jest twoim przyjacielem, jeśli chodzi o produkty pieczone. Zachowaj one świeżość tylko w przypadku, kiedy będą one zamknięte oraz opatrzone etykietami. Oto lista przekąsek uszeregowanych według poziomu świeżości:
• Krakersy, chipsy: Po otwarciu przechowywać je można maksymalnie do dwóch tygodni w spiżarni
• Babeczki: trzy dni w spiżarni, jeden tydzień w lodówce, dwa miesiące w zamrażarce
• Ciasta: cztery dni w spiżarni, jeden tydzień w lodówce, trzy miesiące w zamrażarce
• Chleby: cztery dni w spiżarni, dwa tygodnie w lodówce, trzy miesiące w zamrażarce
• Ciasteczka: dwa tygodnie w spiżarni, jeden miesiąc w lodówce, trzy miesiące w zamrażarce.
Przechowywanie napojów z marihuaną
Nieotwarte napoje z długą datą przechowywania są zdatne do spożycia przez okres od sześciu do dziewięciu miesięcy, jeśli przechowywane są w chłodnym miejscu, czy to w spiżarni, czy w lodówce. Jednak wszystko co przecieka, wybrzusza się, rdzewieje, lub jest mocno wgniecione – powinno zostać wyrzucone.
• Herbaty z marihuaną zachowują się naprawdę dobrze; po zamknięciu w szczelnym, oznakowanym pojemniku z dala od ciepła, zachowują świeżość przez okres dwóch lat.
• Oleje
Wszystkie oleje są delikatne i wrażliwe na ciepło i te same zasady mają zastosowanie do olejów zawierających marihuanę. Trzymaj je zamknięte i oznakowane w ciemnym miejscu, z dala od źródeł ciepła. Jeśli przechowujesz je właściwie, możesz oczekiwać, że przetrwają od sześciu miesięcy do aż 12. Jeśli jednak smakują gorzko, oznacza to, że uległy zjełczeniu (a związki cannabis uległy rozłożeniu), więc masz dwie opcje: zużyć je szybko lub wyrzucić.
• Nalewki
Nalewki wykonane z cannabis, które w swoim składzie posiadają alkohol lub ocet są naprawdę świetnym produktem. Zamknięte w chłodnym, suchym miejscu przetrwać mogą wiele lat.
Ale kupuj je uważnie: jeśli w składzie znajduje się gliceryna, może ona powodować szybszą degradację produktu.