Większość przyjmowanego THC i CBD się marnuje

Gdybyś wiedział, że tylko 6% ze zjedzonych przez ciebie żelków CBD dostaje się do krwiobiegu, czy nadal byś je kupował? Pośród obecnego szaleństwa otaczającego cannabis i jej korzyści terapeutyczne, łatwo jest biodostępność każdego z produktów cannabis.

Biodostępność odnosi się do stopnia i szybkości wchłaniania substancji do krwiobiegu w celu wykorzystania. Procesy fizjologiczne i metody konsumpcji mogą wpływać na stopień wchłaniania cannabis, sprawiając, że efekty marihuany są mocniejsze lub słabsze.

Bardzo ważne jest zrozumienie procesu biodostępności, zwłaszcza jeśli zależy nam na zmaksymalizowaniu medycznego działania marihuany. Im większa jest biodostępność, tym mniejsza ilość marihuany jest potrzebna do czerpania wyczekiwanych korzyści.

Jakie czynniki wpływają na biodostępność konopi?

Wzrost popularności cannabis można częściowo przypisać zakresowi dostępnych metod konsumpcji. Produkty spożywcze, ekstrakty, kremy, jointy…

Jednak gdy kannabinoidy, takie jak CBD i THC, są spożywane w postaci oleju – olej jest również wykorzystywany do produkcji artykułów spożywczych – ich biodostępność jest nieco… zagrożona.

Oleje CBD i THC są odporne na wchłanianie do krwiobiegu, ponieważ ludzkie ciało składa się prawie w 60% z wody. Podstawowa nauka – i sos sałatkowy – wskazuje nam na to, że niemożliwym jest zmieszanie oleju z wodą, i to samo dotyczy oleju z cannabis i ludzkiego ciała.

„Kannabinoidy są cząsteczkami, które kochają tłuszcz, a są zmuszane do przemierzania środowiska komórkowego, które jest wodniste”, wyjaśnia dr Patricia Frye, członek Society of Cannabis Clinicians i dyrektor medyczny Hello MD. Kiedy marihuana jest spożywana jako olej, początek jej działania może się opóźniać, a biodostępność może być ograniczona.

Innym zjawiskiem, które ogranicza ekstrakty z cannabis na bazie oleju przed dostaniem się do krwiobiegu, jest efekt pierwszego przejścia. Kiedy konopie są przyjmowane doustnie, są wchłaniane w przewodzie pokarmowym i transportowane przez żyłę wrotną do wątroby, gdzie są z kolei metabolizowane. W wyniku tego procesu do układu krążenia dociera tylko ograniczona ilość marihuany. Ze względu na to, że olej konopny jest często przyjmowany doustnie, jego skuteczność może być ograniczona.

Czy niektóre kannabinoidy są bardziej biodostępne niż inne?

Przeprowadzono pewne badania w sprawie CBD, THC, oraz w mniejszym stopniu CBN. Badania te wykazały, że biodostępność kannabinoidów zależy od ich metody przyjmowania.

Po zastosowaniu maści lub plastra przezskórnego CBD jest w stanie penetrować tkankę dziesięć razy skuteczniej niż THC. To samo dotyczy CBN. THC jest jednak bardziej biodostępne niż CBD po podaniu doustnym lub podczas palenia. Badanie kliniczne wykazało, że stężenie THC we krwi wydawało się o 30-50% wyższe niż CBD po podaniu doustnym w postaci sprayu podjęzykowego. Jednak i tak, biodostępność THC podczas użycia doustnego wynosi tylko 4-12%. W przypadku palenia lub odparowania, biodostępność THC wzrasta średnio do 30%.

Jakie metody konsumpcji konopi optymalizują jej biodostępność?

Niektóre z najbardziej popularnych i wygodnych produktów marihuany, takie jak kapsułki, żelki, nalewki i produkty spożywcze, ograniczają biodostępność z powodu pierwszego przejścia przez wątrobę. „W przypadku produktów spożywczych wchłanianie jest powolne, nieprzewidywalne i bardzo zmienne”, mówi Frye. „Tylko około 6% dawki jest wchłaniane. Początek działania może wynosić nawet 6 godzin; zbyt łatwo jest także przyjąć zbyt dużą dawkę, a efekty marihuany mogą być nawet odczuwalne przez 20 godzin!”

Efekty przyjmowania doustnego trwają dłużej niż efekty palenia, co eliminuje potrzebę częstego dawkowania. Metody doustne unikają również podrażnienia dróg oddechowych i wolne są od ryzyka wystąpienia nowotworów złośliwych związanych z paleniem lub wapowaniem.

To powiedziawszy, wdychanie marihuany gwarantuje zwiększoną biodostępność, ponieważ cząsteczki są transportowane przez cząsteczki pary bezpośrednio do pęcherzyków płucnych. Pozwala to kannabinoidom na szybkie wejście do krwiobiegu bez konieczności metabolizowania przez wątrobę.

Porady pomagające zwiększyć biodostępność marihuany

Jedną z metod zwiększających wchłanianie produktów spożywczych jest łączenie produktu z konopi indyjskich z tłuszczami. Frye zaleca łączenie produktów spożywczych ze zdrowymi tłuszczami, takimi jak guacamole, hummus lub gorzka czekolada. Jeśli jednak nie lubisz tak zdrowo się odżywiać – lody również zdadzą tutaj egzamin.

W przypadku osób palących lub wapujących marihuanę, biodostępność może zostać zwiększona dzięki zwiększeniu liczby zaciągnięć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © CannApteka.pl - medyczna marihuana, olej CBD, THC, informacje.