Pamiętasz, jak kilka lat temu felietonistka The New York Times, Maureen Dowd zjadła trochę – okej, o wiele za dużo – marihuany, a internet naprawdę zawrzał? Po tym, jak wyszła ze swojego ośmiogodzinnego „stanu halucynacji”, Dowd powiedziała że wie, iż wszyscy będą się z niej naśmiewać, ale podczas swojego haju czuła, że ludziom grozi niebezpieczeństwo z powodu nieskutecznego etykietowania żywności. Kilka lat później konsumenci coraz lepiej rozumieją różnice między jedzeniem a paleniem konopi. Etykietowanie artykułów spożywczych w handlu detalicznym uległo poprawie, ale co z przygotowywaniem domowych smakołyków? Wiedza o tym, jak właściwie dozować produkty spożywcze, aby trafić w ten słodki punkt, może być wciąż tajemnicą.
Jak działają produkty spożywcze z konopi indyjskich
Nie wystarczy po prostu posiekać trochę marihuany i wmieszać ją do brownie. Niestety, układ pokarmowy nie jest w stanie przetworzyć surowej materii roślinnej marihuany w celu dostarczenia nam THC. Nieogrzewana, w stanie naturalnym, marihuana nie jest psychoaktywna – w zasadzie jest to śmierdząca sałata. Aby doświadczyć THC (i innych kannabinoidów) z trawionej marihuany, kwiat musi zostać zdekarboksylowany, co odbywa się poprzez zwykłe podgrzanie.
Dekarboksylacja
Na szczęście dekarboksylacja marihuany to bardzo prosty proces, podobny do robienia domowych chipsów z jabłka lub jarmużu. Po prostu zmiel zioło i połóż je na blasze do pieczenia.
Następnie piecz w niskiej temperaturze, około 240 stopni Fahrenheita przez około 60 minut. Teraz masz zdekarboksylowaną marihuaną gotową do umieszczenia w docelowym produkcie.
Produkty, z którymi można połączyć marihuanę
Jeśli jesteś jak większość ludzi i nie chcesz jeść żadnych roślin, to twój pożądany produkt powinien zawierać w recepturze jakiś rodzaj środka wiążącego tłuszcz – na przykład masło lub olej. Przygotowanie naparu z masła lub oleju do pieczenia lub gotowania to dobry sposób na zapewnienie równomiernego rozprowadzenia marihuany w cały przepisie. Jeśli lubisz piec, prawdopodobnie lepszym wyborem będzie masło cannabis, a do wszystkiego innego, od smażenia po sosy sałatkowe, wystarczy Twój ulubiony olej.
Dowiedz się, ile THC jest w cannabis
Wszyscy wiemy, że jeśli chodzi o moc produktów spożywczych, więcej niekoniecznie znaczy lepiej. THC potrzebuje trochę czasu, zanim dostanie się do krwiobiegu, a negatywne skutki uboczne zbyt dużej ilości mogą obejmować nudności, wymioty, paranoję i niepokój. Zrozumienie siły działania Twojej marihuany może pomóc Ci dowiedzieć się, ile powinieneś jej zużyć.
Obliczanie dawki
Aby obliczyć dawkę, najpierw pomnóż 1000 przez procent THC znajdujące się w pąku, aby uzyskać ilość miligramów THC na gram kwiatu. Następnie pomnóż liczbę gramów kwiatów wchodzących do masła przez mg THC na gram pąka, aby uzyskać ilość THC na partię masła.
Następnie sprawdź, ile masła wymaga przepis, a następnie podziel to przez liczbę porcji.
Przygotujmy hipotetyczną partię ciastek z konopi indyjskich, aby nieco lepiej zwizualizować tą matematykę. Powiedzmy, że utrzymujesz 3,5g niezłego produktu zawierającego 20% THC i wykorzystujesz go do przygotowania jednej szklanki masła.
1000 x 0,20 (20% THC) = 200 mg THC na gram pąka
200 x 3,5 grama = 700 mg w 1 szklance masła
Przeciętny przepis na ciastka ma w swojej recepturze 0,5 szklanki masła. Używając tej ilości masła uzyskamy partię ciastek o łącznej zawartości THC 350mg. Jeśli podzielimy partię na 20 ciastek (350/20), daje to 17,5 mg THC na ciastko.
Za dużo matematyki? Istnieją kalkulatory online, które mogą pomóc ci to rozgryźć, jednak każdy z nich wydaje się mieć swój własny współczynnik konwersji ilości THC znajdującej się w maśle lub oleju. Równanie, którego użyliśmy, jest popularne, i wykorzystuje je wiele doświadczonych szefów cannabis. Jednak w przypadku produktów spożywczych, zwłaszcza gdy zaczynasz gotować z marihuaną, prawdopodobnie najlepiej jest zachować szczególną ostrożność i używać odmian o mniejszej zawartości THC lub dużej ilości CBD, przynajmniej do czasu, gdy się do tego przyzwyczaisz.