Jadalne nasiona

Nasiona są jednym z najbardziej pożywnych pokarmów, które są dostępne dla ludzi, z dużą różnorodnością do wyboru – zapewniają zarówno smak, teksturę jak i są bardzo odżywcze.
Mimo, że fasola, ziarna zbóż oraz niektóre orzechy są technicznie nasionami, dziś przyjrzymy się bliżej jednym z najczęściej jadanych nasion.

• Nasiona Chia

Nasiona Chia to jeden z największych trendów w tej dekadzie, i to nie bez powodu.

Nasiona Chia są bogate w witaminy i minerały i dostarczają niezwykłej ilości kwasów tłuszczowych omega – 3. Te małe nasionka mają niezwykłą zdolność do tworzenia żelu po namoczeniu w wodzie lub innej cieczy, co czyni je niezwykle wszechstronnym produktem. Od substytutu jajek do zagęszczania zup lub koktajli – nasiona chia są zarówno pomocne jak i zdrowe.

• Siemię lniane

Kolejna kopalnia kwasów omega – 3. Siemię lniane jest również cenione za zawartość błonnika. Nasiona lnu można nabyć w całości lub w proszku (zmielone) w zależności od przeznaczenia. Całe ziarna lnu doskonale nadają się w celu nadawaniu żywności faktury, koloru, błonnika, ale są trudne do strawienia, a składniki odżywcze w nich zawarte nie są tak łatwo dostępne dla naszego organizmu. Zmielone siemię lniane nadaje każdemu daniu cudownie orzechowy posmak i dostarcza obficie składniki odżywcze, ale delikatne kwasy tłuszczowe omega – 3 mogą szybko zjełczeć podczas przechowywania.

• Nasiona konopi

Kulinarne zastosowanie nasion konopi nie jest pierwszą rzeczą, jaka przychodzi na myśl większości ludzi, gdy rozmawiają o konopiach, ale te nasiona mają wiele zastosowań spożywczych i dosłownie zbudowano na nich cały przemysł.

Nasiona konopi nie tylko dostarczają ogromnej ilości zdrowych tłuszczów, ale zawierają także wysoki poziom białka i wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Nasiona konopi mogą być stosowane w całości, mielone na mąkę, moczone na herbatę, kiełkowane, a także można z nich wytworzyć substytut mleka.

• Nasiona granatu

Większość osób myśląc o ziarnach granatu wyobraża sobie jasny, perłowo – czerwony woreczek, który otacza faktyczne nasiona. Woreczek wypełniony sokiem oraz nasiona nazywane są aril. Soczyste woreczki są pyszne, tak jak i chrupiące ziarenko w każdym z nich. Chrupiące nasiona są doskonałym źródłem błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Jasno zabarwiony, soczysty woreczek, który otacza ziarno bogaty jest w witaminę C i inne przeciwutleniacze.

• Nasiona dyni

Nasiona dyni to przysmak nie tylko podczas jesieni, ale w ciągu całego roku. Nasiona dyni można kupić z łupką lub bez niej. Twarda, biała skorupka zapewnia teksturę oraz błonnik, a wewnętrzne, zielone nasiona są miękkie, delikatne i zawierają dużo kwasów tłuszczowych i minerałów.

• Nasiona sezamu

Nasiona sezamu są małe i delikatne i posiadają bardzo wysoką zawartość oleju. Podczas procesu prażenia nasiona przybierają niesamowicie orzechowy smak, które jest często stosowany do akcentowania potraw, szczególnie w kuchni azjatyckiej. Kiedy ziarna sezamu są mielone na pastę, nazywa się je wtedy tahini. Tahini jest to powszechny składnik kuchni Bliskiego Wschodu. Podobnie jak inne nasiona, nasiona sezamu są doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów.

• Nasiona słonecznika

Podobnie jak nasiona dyni, nasiona słonecznika można kupić ze skorupką lub bez. Skorupka nasion słonecznika jest nieco twardsza niż w przypadku nasion dyni i zwykle jest raczej wyrzucana niż konsumowana. Nasiona słonecznika znane są z posiadania wysokiego poziomu witaminy E, która posiada mocne właściwości antyoksydacyjne, a także zdrowe kwasy tłuszczowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.


Copyright © CannApteka.pl - medyczna marihuana, olej CBD, THC, informacje.