Jak dekarboksylować marihuanę?
Wiele osób, zwłaszcza tych, które zajmowały się wytwarzaniem artykułów spożywczych z konopi indyjskich, wie, że zanim partia zioła zostanie wrzucona do ciasta na ciasteczka, należy ją najpierw delikatnie ugotować na jakimś tłuszczu, takim jak masło. Ponieważ marihuana jest rozpuszczalna w tłuszczach, jej ekstrakty można rozpuścić jedynie po umieszczeniu w tłuszczu. Proces ten znany jest jako dekarboksylacja.
Dla tych z Was, którzy w przeszłości robili produkty spożywcze (lub przeprowadzili trochę badań przed zrobieniem pierwszej partii), nierzadko zdarza się, że ludzie przegapiają etap dekarboksylacji, który należy wykonać przed gotowaniem z marihuaną. Jeśli dodasz surową materię roślinną do swoich produktów spożywczych, nie tylko obniży to poziom THC, ale także nie będzie smakować wspaniale.
Czym jest dekarboksylacja?
Proces dekarboksylacji marihuany polega po prostu na podgrzaniu jej w niskiej temperaturze przez stosunkowo długi okres czasu. Proces ten pozwala związkom zawartym w konopiach na lekką aktywację, zamieniając związek znany jako THCA w THC, którego użytkownicy szukają ze względu na efekty psychoaktywne.
Kiedy użytkownicy palą lub waporyzują marihuanę, nie muszą się najpierw martwić o dekarboksylację, ponieważ stanie się to natychmiast po zapaleniu lub umieszczeniu marihuany w waporyzatorze. Ponieważ te formy spożywania marihuany w naturalny sposób wymagają bardzo wysokiej temperatury, proces dekarboksylacji zachodzi natychmiast; i często tak, że użytkownik nawet nie zdaje sobie sprawy, że to robi.
Dlaczego należy przeprowadzać dekarboksylację?
Tworzenie produktów spożywczych, roztworów do stosowania do stosowania miejscowego i kapsułek to dobry sposób, aby dowiedzieć się jeszcze więcej o konopiach indyjskich, ponieważ tak naprawdę trzeba poznać różne składniki rośliny oraz to, jak te składniki działają, gdy użytkownicy poszukują wysokich dawek.
Jeśli chodzi o dekarboksylację, to głównie chodzi tutaj o trichomy. Większość palaczy widziała trichomy na roślinie marihuany, nawet jeśli nie zdawali sobie sprawy, jak się nazywają. Są to maleńkie kryształki, które pokrywają pąki i które stanowią „złotą” część kwiatu marihuany. W tych małych kryształkach znajdują się wszystkie efekty psychoaktywne, które powodują upalenie umysłu i ciała – powód, dla którego większość użytkowników pali, waporyzuje lub je marihuanę.
Wielu użytkowników nie zdaje sobie sprawy, że kiedy te pąki są zbierane po raz pierwszy z rośliny, nie zawierają THC – głównego składnika psychoaktywnego. Zamiast tego zawierają związek znany jako THCA, który jest kwasem THC. Chociaż THCA ma swoje zalety, takie jak pomaganie w walce z nudnościami, nie sprawi, że będziesz siedzieć na kanapie przez wiele godzin, oglądając Netflix i relaksując się. Aby to zrobić, THCA musi najpierw zostać przekształcone w THC. Dlatego też nauczenie się, jak usuwać węglowodany z trawy, jest ważne, jeśli chcesz produkować produkty spożywcze o silnym działaniu. Podczas przygotowywania artykułów spożywczych pewna dekarboksylacja nastąpi automatycznie, gdy marihuana powoli nagrzeje się w maśle; proces, w wyniku którego powstanie masło konopne, które można następnie wykorzystać do dowolnego ciasta, sosu sałatkowego lub innego produktu jadalnego. Jednak bez wcześniejszej dekarboksylacji marihuany, nie zostanie uwolnione całe THC, a więc najprawdopodobniej efektem będzie masło konopne o niskiej mocy.
Dobra wiadomość dla tych, którzy chcą tworzyć produkty spożywcze i inne formy konopi indyjskich, jest taka, że bardzo łatwo jest zdekarboksylować marihuanę. Wszystko, czego naprawdę potrzebujesz, to młynek, papier pergaminowy, blacha do pieczenia, spora ilość zioła i piekarnik.
1. Rozgrzej piekarnik do 225 stopni Fahrenheita. Uważa się, że jest to idealna temperatura do dekarboksylacji, ponieważ nie jest ona zbyt wysoka, aby spowodować spalenie marihuany, ale nie jest też tak niska, aby zapobiec dekarboksylacji.
2. Połóż papier pergaminowy na blasze do pieczenia. Zapobiegnie to przywieraniu i innym substancjom, takim jak resztki oleju, zakłócającym dekarboksylację.
3. Weź odpowiednią ilość zioła (często zaleca się użycie jednej uncji na szklankę masła) i drobno zmiel. To otwiera powierzchnię pąka, czyniąc dekarboksylację bardziej skuteczną, ponieważ ciepło może naprawdę przeniknąć każdą część pąka.
4. Połóż zmielone konopie na pokrytej pergaminem blasze do pieczenia w jednej i równej warstwie. Dzieje się tak, aby każda część konopi miała dostęp do ciepła.
5. Gdy piekarnik nagrzeje się do 225 stopni, włóż blachę do pieczenia i piecz zioło przez około 50 minut.
6. Wyjmij marihuanę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Jest teraz pełna THC, nawet jeśli wydaje się mieć ciemniejszy zielony lub nawet brązowy kolor. Umieść ją teraz w dowolnym tłuszczu, którego używasz i gotuj zgodnie z przepisem, którego używasz.